Over ons

Het idee voor het theaterstuk over Mina Koes op de locatie bij de veenplas ‘’Het Zwarte Gat ‘’ is ontstaan tijdens een informeel overleg van een paar leden van het bestuur van de Oudheidlkamer Zuidwolde. Jan Rozema, lid van de Oudheidkamer Zuidwolde en de “Zuidwoldiger van het jaar 2018,’’ ging met dit idee aan de slag , Hij wist een aantal plaatsgenoten over te halen om samen een werkgroep te vormen die dit plan verder zijn gaan uitwerken. De werkgroep is een onderdeel van de Stichting RECO * en was vanaf november 2018 actief bezig om dit theaterstuk in augustus 2020, maar nu dus in augustus 2022 te laten plaats vinden. De werkgroep bestaat uit de volgende personen: Boudewijn Bakker (voorzitter) Jenny Tolman (secretaris) Albert Kreuze (penningmeester van de werkgroep en penningmeester RECO) Titus Kok (vice-voorzitter en tevens voorzitter RECO) Jan Rozema (lid) Leonoor Colenbrander (lid) Sjouke Koopal (lid, namens het Cultureel Platform) Henk Sieders (lid) Baukje Bloemert (productieleider) en aangevuld met de artistieke ondersteuning van:
Alle informatie over het openlucht-theaterstuk rond de moord van Mina Koes
DE MOORD BIJ HET ZWARTE GAT
JAN VEENSTRA (schrijver) Schrijft in het Nederlands en het Drents toneelstukken, romans (o.a. De zomer van ’59), verhalen, liedteksten en columns (waaronder zes jaar samen met zijn vrouw Marga Kool iedere zaterdag in het Dagblad van het Noorden). Op toneelgebied schrijft hij, veelal in opdracht, avondvullende stukken en eenakters, maar ook scripts voor openluchtvoorstellingen, waaronder vele wagenspelen en een aantal grote buitenproducties. Hij treedt ook op als verteller van eigen werk, vaak samen met zijn vrouw Marga Kool.
ROB VAN DER REE (regisseur) Na een onderwijs periode, via part-time- opleiding aan de Toneelacademie Maastricht na 1985 werkzaam als regisseur, drama docent. Eerst als PTA (Provinciaal Toneel Adviseur) bij Kunst & Cultuur Drenthe en later als docent drama bij de PABO in Meppel / Emmen. Bij theater de Tamboer kindercursussen opgezet en theaterproducties: Toevallig Hoogeveen, Toevallig Over Eten, Steen & Been ( ( Jan Veenstra). Drents talig repertoire van o.a. Marga Kool, Jan Veenstra, Dick Blancke bij Vrouwen toneel Erica en Drents Waogenspel. Met PABO studenten grote voorstellingen gemaakt van Reynaert de Vos, Fulco de Minstreel, Paddeltje en Lijsje Lorresnor. In 2017 de locatievoorstelling in Noordscheschut ook weer met een script van Jan Veenstra en vorig jaar cinema Klets in Linde. Afgelopen jaar de jubileum voorstelling Mevrouw Ogterop in de schouwburg te Meppel. Ik verheug mij op dit bijzondere project, op een bijzondere plek, met een bijzonder verhaal over Mina Koes.
REINIER HAVINGA (muzikale leiding) (Bijna) met een viool geboren, en hier m’n hele leven altijd op blijven spelen. Eerst klassiek, maar later ook allerlei andere richtingen opgeslagen. Van middeleeuws, naar Schots en Iers. Van blues naar Balkan. In folkbandjes (Ze Orks en Hopsa! gespeeld). En in Zuidwolde aan de wieg gestaan van klezmer- groep Klets. Via Buitenkunst veel bezig geweest met muziek- theater. Samen met meerdere disciplines (muziek- zang-dans-tekst-beeldende kunst) een complete productie maken. Dat gezamenlijk tot iets moois komen, is mij altijd blijven boeien. B.v. in de vorm van schoolproducties/musicals, en ook bij theater- groep Kortweg Kurk. Met Klets zo ook mooie muziekvertellingen gemaakt in samenwerking met Jan Veenstra (Abraham, Hunnebed, Circus Baer). Een hoogtepunt was de voorstelling “Yidl mit ’n fidl”, waarin film, muziek, zang, dans en verhaal in een bijzondere entourage tot een prachtige totaalbeleving werden. Mina Koes lijkt mij een enorme uitdaging met grote mogelijkheden, en ik verheug me op de samenwerking met alle andere betrokkenen.
* Stichting Reco Zuidwolde e.o. staat voor: De versterking van de recreatieve, economische en culturele ontwikkeling van Zuidwolde.
Naast onze persoonlijke inzet is het organiseren natuurlijk alleen mogelijk met de medewerking van de eigenaren van het terrein etc.. Door de positieve instelling van de Familie Neppelenbroek, Het Drentse Landschap, De Gemeente De Wolden het Waterschap Drents Overijsselse Delta kunnen we dit realiseren! Ook Museum de Wemme en de Oudheidkamer Zuidwolde verlenen hun medewerking aan dit project.